Donald Trump a cerut miercuri demisia decanei Curtii Supreme din Statele Unite, dupa ce magistrata octogenara l-a denumit pe candidatul republican un "impostor", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Exprimarea opiniilor preferinte este un fapt exceptional la un judecator al Curtii Supreme american. Dar Ruth Bader Ginsburg, 83 de ani, a decis facut acest lucru in doua interviuri publicate in aceasta saptamana.

"Este un impostor", a declarat ea, la CNN. "Nu are nicio coerenta. Spune tot ce ii trece prin cap. Este foarte egocentric".

Candidatul republican i-a replicat miercuri dimineata judecatoarei progresiste, pe Twitter, sugerand ca aceasta este senila.

"Judecatoarea (Ruth Bader) Ginsburg de la Curtea Suprema a SUA a cazut in ridicol cu comentarii politice foarte stupide despre mine. E dusa. Demisia!", a scris Trump.

Dupa decesul neasteptat, in februarie, a magistratului conservator Antonin Scalia, Curtea Suprema nu mai numara decat opt judecatori, patru conservatori si patru progresisti.

Urmatorul presedinte ales in noiembrie va nominaliza, pe viata, al noualea judecator, care va apleca balanta intr-o parte sau cealalta.

Intr-un alt interviu, publicat de New York Times, Ruth Bader Ginsburg a subliniat ca aceasta miza este cruciala.

"Refuz sa imi imaginez ce am deveni - ce ar deveni tara - daca Donald Trump ar fi presedinte", a declarat judecatoarea.

"Pentru tara, ar putea fi vorba de o numire pe patru ani. Pentru Curte, ar putea fi ... nici macar nu vreau sa imi imaginez".