Ministrul britanic de Interne, Theresa May, urmeaza sa preia miercuri conducerea Guvernului de la Londra, devenind astfel al doilea premier-femeie din istoria Marii Britanii, dupa Margaret Thatcher. Pe eurosceptica Theresa May, care a fost comparata cu "doamna de fier" Margaret Thatcher, o asteapta o misiune titanica: este omul care va negocia iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, intr-un moment in care David Cameron, care a anuntat luni ca urmeaza sa demisioneze, lasa o tara profund divizata, noteaza AFP.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

Theresa May are 59 de ani si a fost ministru de Interne in Guvernul conservator condus de David Cameron.

David Cameron urmeaza sa isi prezinte miercuri demisia in fata reginei Elisabeta a II-a, apoi va avea loc o sedinta a Parlamentului.

Numirea Theresey May este o formalitate dupa ce Cameron a anuntat luni ca urmeaza sa demisioneze, iar singurul contracandidat al Theresey May, Andrea Leadsom (ministrul Energiei in Guvernul Cameron) s-a retras din cursa, motivand ca nu are suficient sprijin pentru a conduce "un guvern stabil si puternic".

"Este clar ca Theresa May are un sprijin covarsitor al Partidului Conservator in Parlament. Sunt incantat ca Theresa May va fi urmatorul prim ministru. Este puternica, competenta, este mai mult decat pregatita sa asigure conducerea tarii in urmatorii ani si va avea sprijinul meu deplin. Aceste modificari nu trebuie sa duca la o perioada prelungita de tranzitie. Maine voi prezida ultima mea sedinta de cabinet. Miercuri, voi participa, in Camera Comunelor, la intrebarile adresate primului ministru. Dupa aceea, ma astept sa merg la Palat si sa imi prezint demisia, asa ca vom avea un nou prim ministru chiar miercuri seara", a declarat luni David Cameron, intr-un comunicat.

  • Cine este Theresa May, noua "doamna de fier"

Fiica unui pastor anglican, Theresa Brasier s-a nascut in 1 octombrie 1956 la Eastbourne, pe coasta de sud-est a Angliei. Dupa studii de geografie la Oxford si o scurta perioada petrecuta la Banca Angliei, isi incepe cariera politica in 1986, cand a fost aleasa consilier in districtul londonez Merton.

Dupa doua esecuri la parlamentare, este aleasa deputat in 1997 in prospera circumscriptie Maidenhead, in Berkshire (sudul Angliei).

Intre 2002 si 2003, este prima femeie aleasa secretar general in partidul conservator.

Intre 1999 si 2010, ocupa diverse posturi in cabinetul din umbra al conservatorilor. In 2005, il sprijina pe David Cameron in operatiunea de cucerire a partidului.

Cand este ales premier, in 2010, acesta o recompenseaza acordandu-i portofoliul Internelor, pe care il pastreaza dupa alegerile din 2015.

"Are o capacitate incredibila de munca si este foarte exigenta", subliniaza una dintre colaboratoarele sale, care a preferat sa isi pastreze anonimatul. "Uraste riscul, este o persoana de incredere".

In schimb, are un deficit de caldura umana si de comunicare pe care incearca sa il corecteze, difuzand o serie de fotografii personale, printre care mai multe care o arata imbratisandu-si sotul, Philip John May, un bancher.

Theresa May spune ca ii place sa mearga pe jos si sa gateasca. In cercul sau de prieteni, este plina de umor si fermecatoare. Iar stilul clasic de a se imbraca este atenuat in mod regulat de o pereche de pantofi de lux, micul sau pacat.