Guvernul de uniune nationala libian (GNA), care functiona pana in prezent intr-o baza militara navala din Tripoli, s-a instalat luni in sediul oficial din centrul Capitalei, gest perceput ca fiind un pas suplimentar spre asumarea autoritatii, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

GNA, sustinut de ONU si de comunitatea internationala, incearca inca de la constituirea sa - in 30 martie, la Tripoli - sa stabilizeze o tara profund divizata, in care s-a implantat gruparea jihadista Statul Islamic (SI).

"Am luat in posesie sediul presedintiei si al guvernului dupa peste 100 de zile de activitate in baza navala si aceasta inseamna ca guvernul de uniune va putea sa se inhame la treaba', a declarat presei vicepremierul Moussa al-Kouni.

In 30 martie, premierul desemnat al GNA, Fayez al-Sarraj, debarca de pe o nava militara libiana in portul Tripoli, bravand in fata ostilitatii manifestate de autoritatile nerecunoscute pe plan international, dar care faceau legea in capitala libiana din august 2014.

Autoritatile din Tripoli s-au raliat apoi noului executiv, care a obtinut rapid sprijinul tarilor europene si al SUA.

Constituirea GNA a reanimat sperantele unei iesiri din criza politica, securitara si economica in care se afla Libia, divizata de militii inarmate care isi impun propriile legi si devastata de violente dupa revolta care a dus la alungarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.

Executivul desemnat nu a fost recunoscut de autoritatea rivala cu sediul in estul tarii, la Benghazi, si intrucat nu a reusit sa-si impuna autoritatea asupra intregului teritoriu libian, a intampinat dificultati in a face sa avanseze agenda sa guvernamentala.

Autoritatile cu baza in estul tarii refuza sa cedeze puterea fara un vot de incredere - amanat de mai multe ori - din partea parlamentului, care le este afiliat.

Initiativa cea mai notabila a GNA a fost lansarea in luna mai a unei operatiuni militare vizand recucerirea orasului Syrta, situat la 450 km est de Tripoli, de sub controlul gruparii jihadiste Statul Islamic. Fortele loiale GNA i-au incercuit rapid pe jihadisti in interiorul orasului, unde acestia rezista de atunci asediului.