Ministrul britanic de Interne, Theresa May, care va prelua miercuri conducerea guvernului de la Londra, este o conservatoare situata mai degraba la dreapta partidului sau si o eurosceptica ce va trebui sa negocieze iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, scrie AFP.

Theresa May a declarat luni ca Regatul va trebui sa "negocieze cel mai bun acord" cu UE si "un rol al tarii in lume".

Ea a ales, la inceputul anului, sa ramana fidela premierului David Cameron si sa apere mentinerea in UE. Dar a pledat mai departe pentru limitarea imigratiei, tema favorita pentru partizanii pro-Brexit, ceea ce a facut-o credibila in ambele tabere.

Jongland abil intre factiunile pro si anti-Brexit in cadrul partidului conservator, a sfarsit prin a se pozitiiona ca fiind candidatul consensului.

Aceasta femeie inalta si supla, cu alura patriciana, si-a facut campanie mizand mai degraba pe teme sociale, in incercarea de a-si atenua imaginea de om rece.

La ministerul de Interne, pe care il conduce din 2010, a mentinut o linie foarte ferma, fie ca a fost vorba de infractori, imigranti clandestini sau predicatori islamisti.

Daca i se reproseaza lipsa de charisma, toata lumea ii recunoaste autoritatea si competenta. Ea s-a aratat capabila de o "determinare feroce", potrivit Daily Telegraph, ceea ce i-a atras uneori supranumele de "noua Margaret Thatcher".

Dar aceasta pare mai apropiata de Angela Merkel, cancelarul german, cu care impartaseste faptul ca este fiica unui pastor, conservatoare, pragmatica, deschisa spre compromis si nu are copii.

Cum se descrie ea insasi: "Nu fac turul televiziunilor. Nu am barfe de impartasit la masa. Nu beau pahare in barurile Parlamentului. Si nu imi port sentimentele la vedere. Doar imi fac treaba".

O femeie dificila

"Theresa este o femeie extrem de dificila", comenta recent fostul ministru Kenneth Clarke, deputat conservator.

"Urmatorul care isi va da seama este Jean-Claude Juncker", a adaugat el.

Fiica unui pastor anglican, Theresa Brasier s-a nascut in 1 octombrie 1956 la Eastbourne, pe coasta de sud-est a Angliei. Dupa studii de geografie la Oxford si o scurta perioada petrecuta la Banca Angliei, isi incepe cariera politica in 1986, cand a fost aleasa consilier in districtul londonez Merton.

Dupa doua esecuri la parlamentare, este aleasa deputat in 1997 in prospera circumscriptie Maidenhead, in Berkshire (sudul Angliei).

Intre 2002 si 2003, este prima femeie aleasa secretar general in partidul conservator.

Intre 1999 si 2010, ocupa diverse posturi in cabinetul din umbra al conservatorilor. In 2005, il sprijina pe David Cameron in operatiunea de cucerire a partidului.

Cand este ales premier, in 2010, acesta o recompenseaza acordandu-i portofoliul Internelor, pe care il pastreaza dupa alegerile din 2015.

"Are o capacitate incredibila de munca si este foarte exigenta", subliniaza una dintre colaboratoarele sale, care a preferat sa isi pastreze anonimatul. "Uraste riscul, este o persoana de incredere".

In schimb, are un deficit de caldura umana si de comunicare pe care incearca sa il corecteze, difuzand o serie de fotografii personale, printre care mai multe care o arata imbratisandu-si sotul, Philip John May, un bancher.

Theresa May spune ca ii place sa mearga pe jos si sa gateasca. In cercul sau de prieteni, este plina de umor si fermecatoare. Iar stilul clasic de a se imbraca este atenuat in mod regulat de o pereche de pantofi de lux, micul sau pacat.