Guvernul britanic trebuie intai sa consulte Parlamentul inainte de a lua decizia de a parasi Uniunea Europeana, spun peste 1.000 de avocati britanici, informeaza Mediafax citand Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Votul istoric de luna trecuta de a parasi Uniunea Europeana a fost orientativ si nu avea implicatii obligatorii din punct de vedere legal, potrivit unei scrisori adresate de parlamentari saptamana aceasta. Parlamentarii spun ca ar trebui sa fie lasati sa voteze liber, potrivit Actului Parlamentului, inaintea ca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona sa fie demarat.

"Este o dovada ca rezultatul referendumului a fost influentat de exagerearea unor fapte si de promisiuni care nu pot fi livrate", a spus Philip Kolvin, avocatul care a coordonat scrisoarea. "Din moment ce rezultatul nu face decat sa ingusteze sansele Marii Britanii, nu poate fi luat in considerare avand in vedere ca interpretarile gresite si promisiunile au fost factorul decisive care au contribuit la victoria taberei Leave", a adaugat el.

Parlamentarii au spus guvernului sa stabileasca o Comisie Regala pentru a raporta beneficiile, costurile si riscurile unui Brexit, inainte ca orice vot parlamentar sa aiba loc. Ei au spus ca trebuie sa fie luate in considerare si populatia Scotiei, Irlandei de Nord si Gibraltar, care au votat sa ramana in UE.