Descoperirea unei superciuperci a condus la inchiderea unei importante unitati de terapie intensiva din Londra. Intre timp, aproape 50 de pacienti britanici au fost infectati de ciuperca rara, care intra rapid in sange si cauzeaza infectii grave, iar uneori duce la moartea pacientilor, scrie News.ro citand The Telegraph.

Doar in ultima saptamana, 13 pacienti au contractat infectia, dintre care trei si-au pierdut viata intr-un important spital londonez. Alti 34 de pacieti au fost identificati drept purtatori ai patogenului.

Ciuperca, numita de cercetatori Candida Auris, a fost pentru prima data identificata de doctorii japonezi in 2009, in urechea unui pacient.

In ultimii sapte ani, superciuperca s-a raspandit rapit in tarile lumii, fiind descoperita de medicii din Africa de Sud, Kuwait, India, Pakistan, Columbia, Venezuela si Coreea de Sud.

Potrivit studiilor, sase din zece persoane infectate cu aceasta superciuperca isi pierd viata, desi medicii nu au putut sa demostreze fara nicio urma de indoiala ca aceasta ciuperca cauzeaza direct moartea unor pacienti.

Reprezentantii NHS sunt ingrijorati de aceasta superciuperca, intrucat are o capacitate ridicata de transmitere in randul pacientilor. De asemenea, Candida Auris s-a dovedit rezistenta la trei clase de tratamente.

In plus, spitalul Royal Brompton a admis vineri ca si-a inchis unitatea moderna de terapie intensiva pentru mai bine de doua saptamani, in timpul lunii iunie, pentru a elimina infectia mortala.

Pacientii britanici, care au fost infectati cu respectiva ciuperca, au decedat in urma cedarii multiple de organe.

Insa, reprezentantii spitalului londonez au sustinut ca este imposibil de demostrat daca infectia este cea care a dus la moartea pacientilor, a caror sisteme imunitare erau deja compromise.

In ciuda instituirii unui regim sever de dezinfectare si a transferarii pacientilor intr-o alta unitate de terapie intensiva, spitalul Royal Brompton nu a reusit sa scape de infectie.

Unul dintre pacientii infectati cu aceasta superciuperca este tratat intr-o unitate de terapie intensiva, in vreme ce ceilalti doi au fost mutati in saloane diferite.

Reprezentantii Royal Brompton au refuzat sa ofere informatii cu privire la tipul de pacienti afectati de infectie, insa spitalul este cunoscut drept un centru pentru tratarea fibrozei chistice.

Public Health England (PHE) a emis un avertisment cu privire la descoperirea ciupercii la pacientii britanici.

Aceasta este prima infectie de pe teritoriul britanic care si-a demostrat rezistenta la mai multe tipuri de tratament.

Candida Auris provine din aceeasi familie cu ciupercile care duc la aparitia candidozei. Insa, superciuperca intra in tarctul urinar si respirator, de unde se reorienteaza spre sistemul circulator.

Pacientii sunt mai predispusi infectiei daca sunt deja bolnavi critici si cu un sistem imunitar slabit.

Un purtator de cuvant al Royal Brompron a sustinut ca au fost identificate 47 de cazuri de persoane infectate in ultimul an.

Unitatea de terapie intensiva a fost inchisa la 2 iunie, iar medicii au decis redeschiderea partiala la 13 iunie. Alte doua cazuri au fost identificate la Berkshire.

Profesorul Hugh Pennington, un emerit profesor de bacteriologie de la Universitatea Aberdeen, a sustinut ca aparitia acestei ciuperci este o veste proasta pentru cei care primesc tratament in respectiva unitate de terapie intensiva.

"Candida este o ciuperca normala, care poate fi gasita in mai multe zone din corp. Atunci cand aceasta ciuperca duce la aparitia unei infectii, avem o oarecare neplacere, insa nu este un pericol la adresa vietii. Insa, poate sa devina periculoasa pentru viata unui pacient in anumite situatii, atunci cand infecteaza pacienti cu un sistem imunitar distrus", a explicat Pennington.

Tratarea pacientilor infectati cu aceasta ciuperca este extrem de dificila, intrucat infectia a demostrat rezistenta la cele trei clase de tratamente antifungice folosite in mod obisnuit.

"Este foarte dificil de tratat, iar tratamentul este extrem de toxic, in special pentru pacientii deja bolnavi. Daca esti deja la usa mortii, iar acesta este de obicei cazul in unitatile de terapie intensiva, atunci este o veste extrem de proasta".

Ciuperca este de obicei colectata de piele de pe diverse suprafete.

Pennington avertizeaza ca eforturile ar trebui sa se indrepte spre masuri de control a raspandirii infectiei, cum ar fi prin spalatul mainilor.