O televiziune din Rusia a difuzat o inregistrare video in care este prezentata lupta dintre un ofiter de politie si un diplomat american, pe scarile ambasadei Statelor Unite ale Americii din Moscova, scrie The Guardian.

Lupta dintre un politist si un diplomat americanFoto: Captura YouTube

Washington Post a relatat, citand patru oficiali americani informati despre acest incident, ca un agent FSB (ex-KGB) a batut un diplomat american care incerca sa intre in ambasada americana din Moscova. Potrivit versiunii rusesti, era vorba de un politist, si nu un agent FSB.

Evenimentul ar fi avut loc in dimineata zilei de 6 iunie, la cativa pasi de intrarea in complexul Ambasadei americane, care se afla in centrul Moscovei.

Oficialii rusi afirma insa ca diplomatul este cel care l-a atacat pe politist.

Inregistrarea video arata un taxi galben parcand in fata ambasadei, din care coboara un barbat.

Acesta se indreapta spre intrare, moment in care usa unei cabine de paza se deschide si din ea iese un politist care il prinde si il pune la pamant pe barbat, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea NTV.

Americanul trantit la pamant reuseste sa se tarasca, pe spate, spre usa ambasadei si sa o deschida, moment in care filmarea se opreste.

Ambasada americana nu a comentat incidentul.

Purtatoarea de cuvant a ministerului rus de Externe afirma ca politistul a vrut sa verifice documentele barbatului dar a fost lovit cu cotul in fata. Aceasta a spus ca barbatul era in realitate spion CIA care opera sub acoperire diplomatica.

Potrivit Washington Post , dupa ce a fost atacat de agentul FSB, diplomatul s-a ales cu un umar dislocat. Acesta a fost scos din Rusia pentru a primi ingrijiri medicale.

Atacul a generat o disputa diplomatica in spatele cortinei iar departamentul de Stat l-a convocat pe ambasadorul rus in America Serghei I. Kislyak pentru a reclama incidentul.

Motivele atacului nu sunt cunoscute. Un oficial american a declarat ca diplomatul incerca sa se refugieze in complexul ambasadei pentru a evita sa fie retinut de serviciile secrete rusesti. Un alt oficial american a afirmat ca diplomatul ar putea sa fi fost un spion care lucra in Rusia sub acoperire diplomatica.

Departamentul de Stat si CIA au refuzat sa comenteze incidentul sau daca diplomatul era un spion sub acoperire.

Daca diplomatul nu era un spion, oficialii americani nu au alta explicatie pentru actiunea agentului FSB.

In urma cu o zi, Statele Unite au acuzat Rusia de o campanie in crestere de hartuire si intimidare a diplomatilor americani aflat la Moscova, precum si a familiilor acestora.