Presedintele Barack Obama a chemat vineri politia americana sa se reformeze, dupa moartea prin impuscare a unui barbat de culoare, care a redeschis dezbaterea asupra brutalitatii politiei in SUA, relateaza AFP, citata deAgerpres.

La sosirea sa la Varsovia, unde urmeaza sa participe la un summit NATO, Obama a transmis condoleante familiei unui automobilist negru impuscat mortal de un politist in statul Minnesota (nordul SUA), a doua zi dupa moartea unui alt barbat de culoare ucis in Louisiana (sud). Statele Unite au trecut prin "prea multe tragedii ca aceasta", a deplans presedintele american.

O inregistrare video difuzata in direct pe Facebook care il arata pe Philando Castile, un angajat al unei cantine scolare in varsta de 32 de ani impuscat intr-o masina de un politist, a starnit indignare in Statele Unite.

Tara a fost deja indoliata de un caz similar in Louisiana unde a fost impuscat mortal un vanzator ambulant negru, Alton Sterling, in varsta de 37 de ani. Reamintind ca americanii de culoare sunt mai susceptibili de a fi arestati, perchezitionati sau ucisi de politie, Obama a cerut compatriotilor sai albi sa nu vada in aceasta o problema doar pentru minoritati. "Nu este doar problema negrilor. Nu este doar problema hispanicilor. Este o problema americana care ar trebui sa ne preocupe pe toti", a subliniat el.

Printre altele, Obama a aparat propunerile de reforma facute anul trecut de Casa Alba, afirmand ca este timpul sa fie aplicate. "Exista jurisdictii care au adoptat aceste recomandari. Exista multe altele care nu au facut-o", si-a exprimat el regretul.