Intarirea apararii NATO pe flancul estic, ce urmeaza sa fie decisa la summitul din Varsovia, este justificata de atitudinea Rusiei in Ucraina, care a determinat o pierdere a "increderii" Aliantei, a afirmat joi cancelarul Angela Merkel, citat de AFP.

Vladimir Putin si Angela MerkelFoto: kremlin.ru

"Actiunile Rusiei in criza ucraineana au tulburat profund aliatii nostri din Est, dupa ce prevalenta legii si inviolabilitatea granitelor au fost puse in discutie prin declaratiile si actele sale, in acel moment increderea a scazut", a declarat cancelarul, in fata deputatilor germani, cu o zi inainte de summitul sefilor de stat si de guvern de vineri si sambata.

Aceasta reuniune de la Varsovia are loc "intr-o faza in care situatia securitara din interiorul si din jurul Europei s-a transformat de maniera semnificativa", a adaugat ea.

La Varsovia, liderii Aliantei urmeaza sa decida intarirea prezentei militare pe flancul estic, prin trimiterea de batalioane in tarile la granita cu Rusia, exercitii si bugete militare in crestere.

Aceasta intarire este fara precedent dupa caderea URSS, iar Germania este chemata sa joace si ea un rol important. Ea va participa la formarea a patru batalioane (600 pana la 1.000 de soldati) care vor fi amplasate prin rotatie, incepand cu 2017, in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia.

Aceste masuri sunt adoptate dupa actiunile Rusiei, care a anexat Crimeea in primavara lui 2014 si a sustinut ofensiva separatista pro-rusa din estul Ucrainei.

In acelasi timp, cancelarul a intins o mana Moscovei, afirmand ca aceste masuri au caracter disuasiv si "profund defensiv", adaugand ca NATO doreste sa reia dialogul cu Rusia.

"O securitate durabila in Europa nu poate fi construita decat cu Rusia si nu fara ea", a subliniat Merkel.

"Disuasiunea si dialogul, un angajament clar in favoarea solidaritatii fata de partenerii nostri din Alianta (...) si mana intinsa pentru dialog. Nu sunt elemente contradictorii, sunt, dimpotriva, de neseparat", a adaugat ea.