Bombardamentele coalitiei impotriva instalatiilor petroliere ale gruparii Statul islamic (SI) desfasurate din toamna au redus la jumatate resursele financiare ale jihadistilor, estimate in prezent la vreo 15 milioane de dolari pe luna, potrivit coalitiei, citate de AFP si Agerpres.

Operatiunea Tidal Wave II "continua sa diminueze veniturile pe care le incaseaza SI din activitatile cu petrol si gaze", a afirmat un purtator de cuvant militar, colonelul american Chris Garver, intr-o videoconferinta de la Bagdad.

"Estimam ca aceasta aproape a injumatatit" aceste venituri cu incepere din toamna, "la vreo 15 milioane de dolari pe luna, in prezent", a spus el.

Tidal Wave II este o campanie de bombardamente lansata in toamna vizand in mod special instalatiile petroliere ale SI.

Numele sau face referire la Tidal Wave, o operatiune desfasurata de aviatia aliatilor in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial impotriva rafinariilor din Romania, pentru a diminua resursele petroliere ale puterilor Axei.

Potrivit purtatorului de cuvant militar american, coalitia a efectuat 193 de bombardamente in cadrul operatiunii de la lansarea ei.

Ultima a avut loc luni, cu distrugerea a sase puturi de petrol, potrivit colonelului Chris Garver.

Statele Unite si coalitia au incercat initial sa limiteze loviturile impotriva instalatiilor petroliere din Siria si Irak, pentru a evita distrugerea aparatului de productie destinat sa revina in mainile guvernului legitim.

In toamna insa, au decis sa treaca la o viteza superioara, in fata necesitatii de a accelera o campanie militara impotriva SI care dureaza de multa vreme.