Eurodeputatii au aprobat, miercuri, infiintarea unui nou organism european care sa protejeze frontierele externe ale UE si care sa poata trimite rapid pana la 1.500 de politisti de frontiera din diferite state membre intr-o tara care se confrunta cu un flux foarte mare de imigranti.

Rolul acestui nou organism este de a evita ca un haos la o frontiera externa a UE, cum a fost acela din Grecia, sa provoace din nou panica in Uniune si sa puna in discutie libera circulatie in spatiul Schengen, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

Infiintarea noului organism european a fost aprobata miercuri in plen la Strasbourg de catre Parlamentul European cu 483 de voturi pentru, 181 impotriva si 48 de abtineri.

"Legea de functionare ar trebui sa intre in vigoare in aceasta toamna", a anuntat Parlamentul European.

Unele state membre UE au manifestat ingrijorari privind mentinerea suveranitatii, fiind preocupate in special de "dreptul de interventie" al politistilor de frontiera europeni, lucru pe care Comisia doreste sa il poata impune intr-o tara coplesita de fluxul de imigranti, chiar daca statul respectiv nu solicita ajutor.

In textul adoptat, Consiliul (deci statele membre UE) va decide, cu majoritate calificata, interventia intr-o tara care nu solicita ajutor. Daca tara respectiva refuza, celelate tari ar putea reintroduce provizoriu controale la frontierele interne ale spatiului Schengen.