Liderul demisionar al Partidului pentru Independenta Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage, a declarat miercuri ca intentioneaza, dupa ce isi va parasi functia, sa asiste pe viitor campanii nationale pentru a ajuta si alte tari sa iasa din Uniunea Europeana (UE), declarand ca actualul "proiect al UE este acum muribund", informeaza agentia germana de presa DPA, citata de Agerpres.

Nigel FarageFoto: Agerpres/EPA

"Cred ca ceea ce a facut Marea Britanie a fost sa deschida usa pentru sfarsitul uniunii politice (europene)", a declarat Farage pentru jurnalisti la Strasbourg, unde este membru al Parlamentului European din partea UKIP.

"Simt cu adevarat ca rezultatul nostru ofera o raza de speranta miscarilor pe intreg teritoriul UE", a spus el, citand sondaje ale opiniei publice care atesta o sustinere in crestere pentru parasirea UE in tari precum Danemarca, Olanda, Republica Ceha si Italia.

"Nimic nu va mai fi ca inainte. Cred ca acest proiect, proiectul Uniunii Europene, este acum muribund", a subliniat Farage, adaugand ca se asteapta la o noua criza in zona euro in urmatoarele cateva luni.

"Voi lucra cu partidele si miscarile politice din restul Europei si care incearca de asemenea sa-si recapete independenta", a spus Farage.

Nigel Farage a anuntat luni ca demisioneaza de la sefia UKIP, afirmand ca el si-a atins scopul, cel de a obtine votul pentru iesirea Marii Britanii din UE, Brexitul. Cu toate acestea, el intentioneaza sa ramana in Parlamentul European.

Demisia sa surprinzatoare a venit intr-un moment de turbulenta pe scena politica britanica. Premierul David Cameron si-a anuntat demisia dupa referendum din 23 iunie, urmare a esecului campaniei sale pentru ramanerea Marii Britanii in UE.