Turcia i-a propus Rusiei sa lupte impreuna in combaterea Statului Islamic si a negat faptul ca a sugerat Rusiei sa foloseasca baza aeriana Incirlik de langa frontiera cu Siria, informeaza Reuters.

Rusia vs TurciaFoto: youtube.com

Presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, si-a exprimat regretul fata de doborarea avionului rusesc de anul trecut, in care pilotul si-a pierdut viata. Moscova, care a rupt aproape toate legaturile economice si a interzis turistilor sa viziteze Turcia, a promis reconstruirea relatiilor.

Intr-un interviu pentru televiziunea de stat din Turcia, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a parut sa sugereze ca Ankara este dispusa sa deschida baza aeriana Incirlik pentru Rusia, o miscare ce ar putea ridica ingrijorarea partenerilor NATO ai Turciei, care folosesc deja baza, inclusiv Statele Unite.

Ministrul a negat interpretarile cuvintelor sale.

"Am spus ca am putea coopera cu Rusia, in perioada urmatoare, in lupta impotriva Statului Islamic... Nu am facut niciun comentariu legat de avioanele rusesti care vin la baza aeriana Incirlik", spune ministrul.

"Vom coopera cu toti cei care lupta impotriva Daesh (n.r - Statul Islamic). Am facut asta pentru un timp indelungat si am deschis baza aeriana Incirlik pentru cei care vor sa lupte activ impotriva Statului Islamic", a declarat acesta pentru postul TRT Haber.

Rusia a declarat ca doreste o "revigorare" a schimbului de informatii cu Turcia in lupta impotriva SI.

"Canalele de schimburi de informatii cu Turcia nu au functionat in ultima vreme. Trebuie sa le reinviem si sa le relansam", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Baza aeriana Incirlik gazduieste avioane din SUA, Germania, Marea Britanie, Arabia Saudita si Quatar - implicate in campania aeriana SUA impotriva SI, care a controlat teritorii intinse de-a lungul granitei Siriei cu Turcia.