Comisia Europeana a consimtit marti sa ceara avizul parlamentelor nationale din UE pentru adoptarea tratatului de liber-schimb UE-Canada, cedand la presiunile unor tari precum Franta si Germania, scrie AFP.

In 29 iunie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, apara public contrariul.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a salutat decizia: "Este bine si corect ca parlamentele nationale sa fie implicate in procesul de ratificare".

Si premierul canadian a afisat optimism: "Este o etapa la care ne asteptam si sunt in continuare foarte optimist in raport cu acest acord", a spus el, la Montreal.

Comisia Europeana si statele membre ale UE au ca obiectiv semnarea acestui acord la finele lui octombrie, in cadrul unui summit la care este invitat si Justin Trudeau.

Doar dupa aceea vor incepe procedurile nationale de ratificare.

Dupa incheierea negocierilor, in toamna lui 2014, aplicarea acordului a trenat luni de zile, din cauza unei nemultumiri in crestere in randul stangii, a ecologistilor si a miscarilor populiste.

Acestia din urma vad in acest acord un fel de model periculos al TTIP - impopularul acord de liber schimb in curs de negociere intre UE si SUA - reclamand in special lipsa de transparenta si riscul unei degradari a serviciilor publice.

Marti, secretarul francez de Stat pentru Comert exterior, Matthias Fekl, afirma ca este "imposibila" incheierea acordului TTIP in 2016.

"Invit Comisia sa faca mai putine declaratii senzationaliste impotriva statelor membre care isi exprima indoieli si sa petreaca mai mult timp incercand sa negocieze lucruri favorabile", a spus el.