Beijingul trebuie sa fie pregatit pentru o "confruntare militara" cu Statele Unite in marea Chinei de Est, scrie marti presa de stat, in conditiile in care se apropie pronuntarea deciziei unei curti internationale referitoare la aceasta zona disputata, unde armata chineza a inceput manevre militare, scrie AFP.

Marea Chinei MeridionaleFoto: Wikipedia

China revendica suveranitatea cvasi-totalitatii acestei cai maritime reputat bogate in hidrocarburi, spre nemultumirea altor tari riverane, printre care Filipine, care a semnat un tratat de aparare cu SUA.

Beijingul a demarat marti exercitii militare maritime in apele apropiate de Paracel, un arhipelag controlat de China dar revendicat si de Vietnam.

Aceste manevre vor dura pana in 11 iulie, respectiv cu o zi inainte de anuntul de catre Curtea Permanenta de Arbitraj (CPA) de la Haga a sentintei finale in contenciosul teritorial dintre Filipine si China.

Beijingul nu recunoaste competenta acestei curti in dosar si afirma ca nu va respecta verdictul, care ar putea fi defavorabil Chinei.

Intr-un editorial, Global Times, cotidian chinez cu tonuri asumat nationaliste, a apreciat marti ca Beijingul trebuie sa isi intareasca apararea si sa fie "pregatit pentru orice confruntare militara".

"Chiar daca Beijingul nu poate rivaliza cu armata americana pe termen scurt, trebuie sa fie capabil sa faca SUA sa plateasca un cost imposibil de platit daca intervin in forta in diferendul din marea Chinei de Est", a adaugat ziarul.

Tensiunile s-au agravat in ultimii ani pe masura ce Beijingul si-a afirmat tot mai puternic pretentiile de suveranitate, construind in special insule artificiale, dintre care unele echipate cu piste de aterizare.

Aceasta evolutie a relansat ingrijorarile legate de utilizarea insulelor in scop militar de catre China si de un control maritim si aerian asupra acestei regiuni esentiale pentru comertul mondial.

In cererea depusa in 2013, Filipine cere CPA sa declare ca revendicarile Beijingului incalca Conventia ONU privind dreptul maritim, semnata de ambele tari.

China Daily afirma insa ca acest dosar a fost orchestrat de Filipine si de SUA pentru a descrie China drept un "paria al unei comunitati internationale care respecta regulile".

"Ar fi naiv sa se creada ca Beijingul va inghiti pilula amara a unei umilinte", avertizeaza acest cotidian guvernamental.