Parchetul Vaticanului a cerut luni condamnarea la un an inchisoare cu suspendare a jurnalistului Gianluigi Nuzzi si cate peste trei ani inchisoare pentru un prelat si o consultanta a institutiei, acuzati ca ar fi transmis neautorizat documente confidentiale unor jurnalisti, informeaza AFP, citata de Agerpres.

In timp ce decizia, validata de papa, de urmarire penala a jurnalistilor de investigatie a fost denuntata vehement de aparatorii drepturilor presei, parchetul a cerut eliberarea - din lipsa de probe - a unui al doilea jurnalist italian urmarit, Emiliano Fittipaldi.

Pedeapsa cea mai aspra - trei ani si noua luni inchisoare - a fost ceruta impotriva Francescai Chaouqui, o consultanta in domeniul comunicatiilor, care facea parte din comisia pentru finantele Vaticanului. Ea este acuzata ca ar fi fost 'inspiratoarea si responsabila' scurgerilor de documente

Promotorul justitiei - echivalent al procurorului la Vatican - a cerut, de asemenea, pedeapsa de trei ani si o luna inchisoare pentru un prelat spaniol apropiat de Opus Dei, Angel Vallejo Balda, care conducea comisia din care au fost sustrase documentele si care se afla in prezent in libertate conditionata in Vatican.

Parchetul a cerut, in fine, pedeapsa de un an si noua luni inchisoare pentru Nicola Maio, un colaborator al lui Balda, acuzat ca ar fi avut un "rol limitat" in acest dosar.

O noua audiere este prevazuta marti dimineata pentru pledoariile avocatilor, verdictul urmand a fi pronuntat miercuri sau joi.

"Sunt sigura ca vom fi condamnati toti", scrisese Francesca Chaouqui pe pagina sa Facebook inaintea audierii, unde s-a prezentat impreuna cu bebelusul pe care il nascuse la jumatatea lunii iunie.

"Ei vor pronunta cuvinte pline de ura, vor cere sa fiu condamnata fara probe pentru un delict pe care nu l-am comis", adaugase ea. "Voi asculta in tacere, impreuna cu Pietro Elijah Antonio (fiul sau) in brate. Il duc pentru ca acest proces a fost un calvar si pentru el."

Scandalul izbucnise la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, odata cu arestarea lui Balda si declansarea urmaririi penale impotriva lui Chaouqui, acuzati ca au transmis jurnalistilor documente aflate la originea a doua carti scrise de Nuzzi si Fittipaldi, "Calea Crucii" si "Avaritia", despre persistenta disfunctionalitatilor si malversatiunilor financiare in Vatican, in pofida vointei de reforma afisate de papa Francisc.

Balda a recunoscut ca a transmis documentele, afirmand ca a actionat sub presiunea unei Francesca Chaouqui manipulatoare, care ar fi mers pana acolo incat l-a atras in patul ei, ceea ce consultanta a negat vehement, insinuand in treacat ca prelatul ar fi homosexual.