Amnesty International a acuzat marti grupuri de rebeli islamisti din Siria de "executii sumare si tortura", cerand comunitatii internationale sa-si retraga orice sprijin acordat miscarilor responsabile de crime de razboi, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Organizatia de aparare a drepturilor omului cu sediul la Londra arata cu degetul la grupuri armate siriene in provinciile Alep (nord) si Idleb (nord-vest), dintre care "unele ar avea sprijinul Qatarului, Arabiei Saudite, Turciei si al Statelor Unite".

"In Alep si Idleb astazi, grupurile armate au mana libera sa comita fara a fi pedepsite crime de razboi si alte violari ale dreptului umanitar international", subliniaza Amnesty intr-un nou raport, care denunta un val de "rapiri, torturi si executii sumare".

Amnesty citeaza grupul islamist de rebeli Noureddin Zinki, Frontul al-Shamia si Diviziunea 16, care toate fac parte din coalitia islamista "Fatah Halab" ("Cucerirea Alepului), dar de asemenea puternicul grup salafist armat Ahrar al-Sham, sustinut de Arabia Saudita, si jihadistii Frontului al-Nosra, ramura siriana Al Qaida.

Declansata in 2011, revolta din Siria impotriva regimului lui Bashar al-Assad s-a transformat intr-un razboi devastator, in care sunt implicati actori regionali si internationali. Razboiul a facut peste 280.000 de morti si milioane de persoane stramutate, aminteste France Presse.

Raportul Amnesty enumera "24 de cazuri de rapiri de catre grupuri armate intre 2012 si 2016", vizand in special "militanti pasnici sau chiar copii", precum si minoritati religioase.

"Multi civili traiesc in permanenta cu frica de a fi rapiti, daca ei critica conduita grupurilor armate sau nu respecta regulile stricte care li se impun", subliniaza ONG-ul.

"Exista de asemenea cinci cazuri intre 2014 si 2015 de persoane afirmand ca au fost torturate" de Noureddin Zinki si Frontul Al-Nosra.

Amnesty se refera de asemenea la executii sumare efectuate de Frontul al-Shamia, al-Nosra si puternicele tribunale islamiste afiliate acestora si care fac dreptatea in virtutea sharia, legea islamica.

"Printre cei care au fost ucisi, au existat civili, mai ales un adolescent de 17 ani acuzat de a fi gay si o femeie acuzata de adulter", subliniaza ONG-ul.

Amnesty cere tarilor din Grupul international de sprijin pentru Siria (GISS), mai ales Statelor Unite, Qatarului, Turciei si Arabiei Saudite, "sa opreasca toate transferurile de arme sau orice alt sprijin pentru grupurile implicate in crime de razboi sau alte violari flagrante".