Vizitatorii straini par sa fi parasit Istanbulul, cea mai populara destinatie turistica din Turcia, la aproape o saptamana dupa triplul atentat de pe aeroportul Ataturk din acest oras - spre disperarea profesionistilor din sectorul turistic, relateaza AFP.

Magia celui mai mare oras din Turcia a sedus timp de secole calatorii, incantati de moscheile si palatele sale impozante, dar si de privelistea impresionanta spre Bosfor sau Cornul de Aur, scrie Agerpres.

Pe de alta parte, pentru profesionistii din turism, atentatele sinucigase de marti au marcat sfarsitul industriei turistice, deja extrem de afectate de seria de atacuri carora le-a cazut victima Turcia de la inceputul anului.

"Este un dezastru", se plange Orhan Sonmez, un ghid care ofera trecatorilor un tur al Hagiei Sofia, fosta biserica monumentala, transformata in moschee si ulterior in muzeu. "Toata viata am lucrat ca ghid turistic. Cei mai multi dintre noi se intreaba daca vor putea continua. Este tragic", marturiseste el.

Mesele restaurantelor sunt goale in cartierul ultra-turistic Sultanahmet, iar hotelurile de cinci stele ofera camere la preturi reduse.

Daca in vremurile mai bune trebuia sa stati la coada, uneori peste o ora, pentru a intra in Hagia Sophia, azi este suficient sa cumparati bilet si sa va lasati incantati de splendoarea locului, alaturi de o mana de turisti.

In plus, multi locuitori din Istanbul au parasit orasul cu ocazia Bayram-ului, o sarbatoare nationala de noua zile, care a inceput sambata.

Aceste vesti vin in contextul in care, in luna mai, Turcia a inregistrat cea mai importanta scadere a numarului de sosiri turistice in ultimii 22 de ani, constatandu-se o scadere de aproape 35% a numarului de turisti straini, la 2,5 milioane de vizitatori. Criza a fost cauzata in parte de colapsul numarului de turisti rusi din cauza unei dispute diplomatice intre Ankara si Moscova, care a interzis operatorilor de turism vanzarea de excursii in Turcia.

Interdictia a fost ridicata saptamana trecuta, spre bucuria profesionistilor din sectorul turistic din Antalya - provincie preferata de rusi, care vin in numar mare aici pentru a se bucura de marea turcoaz si plajele cu nisip fin. De aceasta veste buna va beneficia insa prea putin Istanbulul, in conditiile in care turistii rusi opteaza in general pentru sejururi all inclusive pe malul marii, remarca AFP.