O nava de razboi rusa s-a apropiat prea mult de un crucisator american, un nou incident care a avut loc joi in Marea Mediterana, a anuntat armata Statelor Unite, denuntand o "lipsa de profesionalism" a echipajului navei rusesti. Armata americana considera ca astfel de actiuni "pot conduce la o escaladare nejustificata a tensiunilor dintre cele doua tari, la erori de calcul sau la accidente periculoase", potrivit AFP.

Crucisatorul lansator de rachete al armatei SUA San Jacinto este prezent in Marea Mediterana in cadrul operatiunii "Inherent Resolve" (determinare absoluta), lansata in august 2014 cu scopul de a lovi pozitiile gruparii Stat Islamic.

Potrivit comandamentului armatei americane in Europa, fregata rusa Iaroslav Moudryi "a manevrat in directia" crucisatorului San Jacinto, pana in punctul de a se gasi "in imediata apropiere nejustificata" a navei americane.

Nava rusa si-a schimbat apoi directia, manevrand in spatele crucisatorului San Jacinto care "nu a fost niciun moment amenintat de aceste manevre haotice", a mai precizat armata americana.

Comandamentul european al armatei americane sustine ca manevrele fregatei ruse arata "o lipsa de profesionalism": "Suntem preocupati ori de cate ori manevre lipsite de profesionalism au loc pe mare".

De asemenea, armata americana considera ca astfel de actiuni "pot conduce la o escaladare nejustificata a tensiunilor dintre cele doua tari, la erori de calcul sau la accidente periculoase".

Rusii si americanii s-au acuzat reciproc de manevre periculoase tot in urma unui incident in Marea Mediterana, pe 17 iunie, in care au fost implicate aceeasi fregata Iaroslav Moudryi si distrugatorul american USS Gravely.