Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat ca Guvernul de la Ankara lucreaza la un proiect care le-ar permite refugiatilor sirieni sa obtina cetatenia turca, un demers care risca sa alimenteze tensiunile in Turcia, tara ce gazduieste 2,7 milioane de refugiati sirieni, noteaza AFP.

Recep ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Voi anunta cea vestea buna. Ne vom ajuta prietenii sirieni, oferindu-le posibilitatea, daca doresc, sa dobandeasca cetatenia turca,", a afirmat Erdogan intr-un discurs rostit sambata in sudul Turciei, la granita cu Siria, in fata unui grup de refugiati.

Ministerul de Interne de la Istanbul ar urma sa anunte in curand procedura de naturalizare, a adaugat Erdogan. El nu a precizat insa daca toti refugiatii inregistrati in Turcia vor putea aplica pentru cetatenie, daca au fost stabilite criterii de eligibilitate si nici cat ar putea dura acest proces.

"Noi va consideram fratii si surorile noastre, nu sunteti departe de patria voastra, dar Turcia este, de asemenea, patria voastra", a continuat Erdogan.

Turcia gazduieste 2,7 milioane de refugiati sirieni care au fugit de razboiul civil din tara lor, iar Guvernul de la Ankara a acordat deja permise de munca si de rezidenta unora dintre acestia.

Declaratia lui Erdogan a starnit polemici pe retelele sociale din Turcia, unde multi oameni au pus sub semnul intrebarii oporunitatea acestui proiect.