Regina Elisabeta le-a spus sambata parlamentarilor scotieni ca poate fi greu sa ramai calm intr-o lume care se schimba cu rapiditate, scrie Reuters.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Agerpres

Regina a deschis oficial cea de a cincea sesiune a parlamentului scotian. Cu ocazia discursului sustinut, regina nu a mentionat votul britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, un rezultat care a socat Scotia si a lansat apeluri catre un nou referendum pe tema independei regiunii.

"Traim si muncim cu totii intr-o lume din ce in ce mai complexa si solicitanta in care evenimentele pot sa se produca si se produc cu o viteza remarcabila, si poate fi greu sa iti pastrezi abilitatea de a ramane calm si adunat", a declarat monarhul in varsta de 90 de ani, al carui rol ii cer impartialitate publica stricta in chestiunile de politica.

"Dupa cum acest parlament a demonstrat cu succes de-a lungul anilor, un simbol al conducerii intr-o lume atat de rapida este sa lasi suficient loc pentru contemplare linistita si reflectie care pot incuraja o gandire mai profunda, la rece a modului in care aceste provocari si oportunitati pot fi abordate", a adaugat regina.

În Scoția, unde electoratul a votat 2 la 1 să rămână în UE, primul ministru Nicola Sturgeon a promis să facă tot ce poate pentru a menține legaturile Scoției cu UE, și nu a exclus solicitarea unui al doilea referendum pe tema independenței.

Scoțiană a respins independența 55% la 45% într-un referendum organizat in 2014.