Sectiile de votare s-au deschis sambata in Australia in vederea alegerilor parlamentare, pentru a opta intre coalitia conservatoare aflata la putere, condusa de Malcolm Turnbull, si opozitia laburista, un scrutin legislativ cu rezultat foarte strans, scrie AFP, anunta Agerpres.

Sectiile de votare s-au deschis sambata la orele 08.00 (vineri, 22.00 GMT) pentru cei aproape 15,6 milioane de alegatori chemati la urne pentru votul obligatoriu in aceasta tara imensa din Oceania. Ultimele sondaje indicau un usor avans al sefului guvernului, Malcolm Turnbull, asupra liderului opozitiei, fostul lider sindical Bill Shorten, 49 de ani.

Malcolm Turnbull, 61 de ani, sa legitimeze in aceste alegeri "puciul" intern din Partidul Liberal care i-a permis sa il alunge in septembrie de la putere pe Tony Abbott, al carui ministru era.

Bancher multimilionar, Malcolm Turnbull a insistat in ultimele zile asupra repercusiunilor economice internationale ale Brexitului, subliniind ca se impune mentinerea actualei directii.

De la instalarea la putere a laburistului Kevin Ruud in 2007, dupa un deceniu de "domnie" a liberalului John Howard, politica australiana a fost deosebit de agitata.

Premierul Kevin Ruud a fost rasturnat in 2010 de laburista Julia Gillard, inainte de a reveni la putere in 2013 si a o ceda din nou cateva luni mai tarziu, dupa alegeri parlamentare, lui Tony Abbott, si el alungat de la putere, in septembrie, de Malcolm Turnbull.

Votul este obligatoriu in Australia din 1924. Sunt in joc cele 150 de locuri din Camera Reprezentantilor si 76 ale Senatului.