Guvernul de la Praga a respins vineri ferm sugestia presedintelui ceh Milos Zeman ca si in Cehia sa se organizeze un referendum pe tema apartenentei in continuare la Uniunea Europeana, dupa modelul Brexitului, transmite agentia Reuters, potrivit Agerpres.

Bohuslav Sobotka, premierul CehieiFoto: Wikipedia

Intr-o declaratie facuta joi, Zeman a spus ca nu este de acord cu cei care sustin iesirea din Uniunea Europeana, dar a adaugat ca ar "face orice pentru ei astfel incat sa se poata exprima printr-un referendum", atat in ceea ce priveste UE, cat si in privinta NATO.

In replica, premierul Bohuslav Sobotka a afirmat prin intermediul purtatorului sau de cuvant ca 'apartenenta la aceste organizatii este o garantie a stabilitatii si securitatii' si a asigurat ca guvernul sau nu are in vedere sa intreprinda niciun demers care sa puna sub semnul intrebarii in vreun fel mentinerea Cehiei in cele doua organizatii sau directia politicii externe pe termen lung.

Presedintele Zeman nu are atributii care sa-i permita convocarea unui referendum, dar el este un lider influent intr-o tara unde euroscepticismul este larg raspandit. Conform unui sondaj publicat in luna aprilie, numai 25% dintre cehi sunt multumiti de apartenenta la UE, procent care cu un in urma era de 32%.

In Slovacia vecina, Partidul Poporului, formatiune de extrema-dreapta, a lansat vineri o petitie pentru un referendum pentru parasirea UE si a NATO, iar in Ungaria seful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat ca daca s-ar organiza un referendum cum a fost cel din Marea Britanie el ar vota pentru iesirea din UE ori s-ar abtine, asigurand insa ca executivul de la Budapesta nu are nicio intentie sa convoace un asemenea referendum.

Modul in care blocul comunitar a gestionat criza migratiei a nemultumit multe state est-europene, unele guverne ale acestora respingand cotele obligatorii de migranti cerute de executivul comunitar.

Presedintele Zeman se afla din anul 2013 la primul sau mandat, astfel ca ar putea candida din nou in 2018. El a starnit ingrijorari in cancelariile occidentale dupa ce in timpul conflictului din Ucraina a manifestat opinii favorabile Rusiei. Pe plan intern, relatiile sale cu premierul Sobotka sunt tensionate, desi amandoi sunt politicieni de stanga.