Franta a finalizat distrugerea stocurilor de arme cu submunitii, cu doi ani mai devreme decat era prevazut de comunitatea internationala, au anuntat joi Ministerele Afacerilor Externe si al Apararii, informeaza AFP, citata de Agerpres.

"Distrugerea acestor stocuri, compuse din rachete LRM si obuze OGRE, s-a terminat cu mai mult de doi ani inainte de termenul limita al Conventiei de la Oslo", subliniaza cele doua ministere intr-un comunicat comun.

Conventia de la Oslo, care a intrat in vigoare in 2010, interzice utilizarea, producerea, stocarea si transferul de arme cu submunitii, aminteste France Presse.

Franta a folosit aceste arme pentru ultima oara in timpul razboiului din Golf din 1991 si a oprit fabricarea lor in 2002, potrivit comunicatului.

Bombele cu submunitii sunt lansate din aer sau de pe pamant. Containerul se deschide in aer si ejecteaza submunitii, de dimensiunea unei mingi de tenis, care se disperseaza pe zone intinse.

Aproape 30% dintre submunitii nu explodeaza in contact cu solul si pot ramane active ani de zile, cu riscul de a ucide sau rani civili, printre care copii, mai vulnerabili, fiind atrasi de ele si tentati sa le ridice.

"Franta condamna cu fermitate utilizarea acestor arme, care ar putea avea consecinte deosebit de grave pentru populatia civila in timpul si dupa conflicte", declara cele doua ministere.

Mari puteri militare cum ar fi China, Rusia, Statele Unite si Israel, care detin cea mai mare parte din aceste arme, au refuzat sa semneze conventia.

Aceste arme au fost utilizate mai ales in Peninsula Indochina in timpul razboiului din Vietnam, in Balcani si in sudul Libanului.

Asociatia Handicap International a condamnat in 2013 "utilizarea crescanda" a lor de catre fortele lui Bashar al-Assad in Siria.