Belgia pregateste un proiect de lege care i-ar obliga pe solicitantii de azil sa isi predea telefoanele mobile si laptopurile pentru a le putea fi verificate identitatile, au relatat luni media locale, citat de Xinhua.

Proiectul de lege este in pregatire la secretarul de stat pentru azil si migratie, Theo Francken, care a spus ca o astfel de masura este permisa de directivele europene.

"Intre 60% si 70% dintre solicitantii de azil mint in legatura cu unele aspecte ale identitatii lor, cum ar fi numele sau varsta, ruta pe care au urmat-o si tara de origine", a spus Francken, citat de RTBF.

Conform informatiilor aparute in presa, conturile de Facebook ale aplicantilor vor putea de asemenea controlate in timpul procedurilor de verificare a identitatilor.

Regulile actuale prevad ca astfel de controale nu sunt obligatorii si pot fi refuzate de solicitantii de azil, potrivit Agerpres.

In contextul in care Europa se confrunta ca un aflux fara precedent de imigranti si refugiati, numeroase tari si-au inasprit politicile migrationiste.