Presedintele Siriei, Bashar al Assad, a declarat intr-un interviu pentru postul de televiziune SBS Australia ca tarile occidentale au trimis oficiali din securitate pentru a ajuta guvernul sau in lupta impotriva militantilor islamisti, implicati in razboiul din Siria, relateaza Reuters.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres

Bashar a declarat pentru postul de televiziune australian SBS News ca statele vestice - care se opun domniei sale, dar se confrunta cu amenintarile atacurilor acasa - au cooperat in secret cu guvernul sau in operatiuni de combatere a terorismului.

"Ne ataca politic si apoi trimit oficiali care sa discute cu noi pe sub masa, mai ales securitatea si inclusiv guvernul vostru (n.r. - australian), a declarat acesta.

"Ei nu vor sa supere SUA. De fapt, multi dintre oficialii din Vest repeta ce vor Statele Unite ca ei sa zica. Aceasta este realitatea", a mai declarat Basahr.

Guvernele din Vest nu au dorit sa comenteze afirmatiile.

Puterile din Occident au sprijinit rebelii in lupta lor de a-l da jos de la putere pe Bashar al Assad, printr-un razboi civil in al saselea an. Acestia i-au cerut sa demsioneze pentru a facilita o viitoare tranzitie democratica. Assad a renuntat si a promis ca va lupta pana cand Damascul is va recapata controlul asupra Siriei. Principalii lui aliati au fost Rusia si Iranul.

Printre dusmanii lui Bashar se numara si gruparile militante islamiste cu care musulmanii europeni radicalizanti s-au antrenat si au luat parte la razboi si inainte, iar in unele cazuri au revenit in Europa pentru a efectua atacuri teroriste.