Autoritatile daneze au inceput sa aplice legea care permite confiscarea bunurilor imigrantilor extracomunitari, luand suma de 17.000 de euro de la cinci solicitanti de azil iranieni, informeaza publicatia italiana La Stampa, citata de Mediafax.

Politia daneza a confiscat, in premiera, 129.600 de coroane (17.000 de euro) de la cinci iranieni sositi cu pasapoarte false pe Aeroportul din Copenhaga.

Parlamentul Danemarcei a aprobat, in ianuarie, un controversat proiect de lege care prevede confiscarea sumelor de bani si bunurilor imigrantilor extracomunitari care ajung pe teritoriul danez. Legea a intrat in vigoare in februarie, dar este prima data cand autoritatile daneze confisca bunuri ale imigrantilor.

Potrivit legii, imigrantii extracomunitari care ajung in Danemarca vor trebui sa predea autoritatilor sumele in numerar sau bunurile care au valoare mai mare de 10.000 de coroane (1.350 de euro).

Initiatorii proiectului de lege au argumentat ca este normal ca refugiatii sa contribuie la bugetul Danemarcei daca au posibilitatea. Legi similare - care au rolul de a descuraja imigratia - exista si in landurile germane Bavaria si Baden-Wuttemberg, precum si in Elvetia, noteaza La Stampa.