Vladimir Putin a acuzat joi NATO ca doreste sa antreneze Rusia intr-o cursa "frenetica" a inarmarii si sa rupa "echilibrul militar" in vigoare in Europa dupa caderea URSS, cu o saptamana inainte de summitul Aliantei atlantice de la Varsovia, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Orientarea antiruseasca a NATO se desfasoara la lumina zilei. Nu ne vom lasa antrenati in aceasta frenezie militarista in conditiile in care ei par doar sa caute sa ne antreneze in o cursa a inarmarii costisitoare si fara perspective (...) pentru a ne distrage de la misiunea noastra principala de dezvoltare economica", a sustinut Putin, intr-o intalnire cu ambasadorii rusi, la Moscova.

"Nu vor reusi! Dar nu vom da dovada de slabiciune. Vom putea intotdeauna sa ne aparam", a spus el.

Presedintele rus a denuntat multiplicarea manevrelor militare ale NATO, in special in apropierea granitelor rusesti, in marea Neagra si in marea Baltica, precum si trimiterea de forte rapide de reactie in Polonia si in tarile baltice.

"Toate acestea vizeaza ruperea echilibrului militar creat de decenii", dupa caderea URSS si sfarsitul Razboiului Rece, a acuzat el.

Vladimir Putin a pledat saptamana trecuta pentru intarirea capacitatii defensive a Rusiei in fata "actelor agresive ale NATO".

Ca raspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si a interventiei in estul Ucrainei, NATO a amplasat mijloace militare pe flancul estic al Europei.

NATO se va reuni la Varsovia in 8 - 9 iulie intr-un summit al celor 28 de sefi de stat si de guvern care ar urma sa marcheze o inasprire a pozitiei fata de Rusia.