Rusia va lua masuri pentru a relaxa restrictiile economice si comerciale impuse Turciei in functie de rezultatul discutiilor dintre Moscova si Ankara, a informat joi Kremlinul, potrivit Reuters.

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri guvernului rus sa demareze discutii cu Turcia cu privire la reluarea relatiilor comerciale si sa renunte la masurile restrictive impuse turistilor rusi ce vor sa viziteze Turcia.

La randul sau, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat joi ca ridicarea sanctiunilor economice impotriva Turciei se va face in etape, a transmis agentia EFE, preluata de Agerpres.

"Vom actiona in etape. Este necesar sa eliminam aceste restrictii datorita imbunatatirii climatului politic general, dar, fara nicio indoiala, trebuie actionat fara sa provocam pagube producatorilor rusi si partenerilor care au ocupat deja nisele eliberate", a afirmat Medvedev in timpul unei sedinte de guvern.

El a mai semnalat ca, in conformitate cu instructiunile date de seful statului (presedintele Putin), executivul de la Moscova trebuie sa pregateasca propuneri pentru revizuirea deciziilor luate anterior impotriva Turciei ca represalii pentru doborarea de catre antiaeriana turca a unui avion rus de bombardament la frontiera dintre Siria si Turcia, pe 24 noiembrie 2015.

Medvedev s-a pronuntat pentru anularea interdictiei zborurilor charter catre Turcia, tara care anul trecut a fost a doua destinatie turistica a rusilor, dar el a subliniat necesitatea ca autoritatile turce sa ofere "garantii suplimentare de securitate" pentru turisti, mai ales dupa atacul terorist produs marti seara pe aeroportul din Istanbul.

Vladimir Putin a cerut guvernului rus sa pregateasca masuri pentru normalizarea deplina a relatiilor dintre Rusia si Turcia, in urma unei convorbiri telefonice avute cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, prima discutie dintre cei doi lideri dupa doborarea avionului militar rus. Ei au convenit de asemenea sa studieze posibilitatea de a avea un summit bilateral pentru a discuta in detaliu despre relatiile dintre cele doua tari, care au fost practic inghetate dupa incidentul din noiembrie.