Parlamentul armean a ratificat joi crearea unui sistem de aparare antiracheta comun cu Rusia, pe care Moscova vrea sa-l creeze cu mai multe foste republici sovietice, pentru a contracara scutul american antiracheta din Europa, scrie AFP.

Aprobat cu 102 voturi la 8, acest acord va permite Armeniei, fosta republica sovietica din Caucazul de Sud, sa "isi intareasca apararea antiracheta cu mijloace suplimentare rusesti", a explicat un ministru adjunct al apararii, Ara Nazarian, intr-o interventie in fata parlamentului.

Armenia, care isi disputa cu Azerbaidjanul vecin regiunea separatista Nagorno-Karabah, unde lupte intense au avut loc in aprilie, va putea sa foloseasca "aeronave si avioane de vanatoare" rusesti pentru a se apara, a precizat acesta.

Conforma acestui acord, semnat la Moscova la finele lui decembrie pentru o perioada de 5 ani, comandamentul fortelor comune va fi incredintat Rusiei dar anumite sisteme de aparare antiaeriana vor fi controlate de armeni.

Rusia este principalul furnizor de arme atat pentru Azerbaidjan cat si pentru Armenia, dar a incheiat o alianta militara cu Erevanul.

La inceputul lui iunie, Moscova si-a anuntat intentia de a crea un sistem de aparare antiracheta comun cu foste republici sovietice membrei ale Organizatiei tratatului de securitate colectiva (ODKB), din care face parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan si Kirghistan.

Pana in prezent, Moscova a incheiat acorduri similare cu Minsk si Astana.

Anuntul acestui proiect a aparut in contextul amplasarii in Romania si Polonia a elementelor scutului antiracheta american, denuntat de Rusia ca fiind indreptat impotriva sa.