Un doctor militar tunisian care incerca sa-si recupereze fiul ce se alaturase Statului Islamic in Siria este printre cei ucisi in atacul sinucigas de marti din aeroportul din Istanbul, potrivit unor surse citate de Guardian.

Fathi Bayoudh, general tunisian mort in atacurile din aeroportul din IstanbulFoto: Facebook / Fathi Bayoudh

Trei kamikaze despre care se presupune ca erau membri ai SI au deschis focul si s-au aruncat in aer marti seara, ucigand 41 de persoane si ranind 239.

Ministerul apararii din Tunisia a confirmat ca generalul de brigada Fathi Bayoudh, un doctor militar, este printre cei ucisi.

O sursa de rand inalt din sectorul securitatii si media tunisiana au spus ca acesta era in Turcia pentru a incerca sa-si convinga fiul sa paraseasca Statul Islamic.

"Bayoudh s-a dus in Turcia intr-o incercare de a-si intalni fiul, care se alaturase Statului Islamic in Siria acum cateva luni impreuna cu prietena sa", a spus sursa citata.

Aceasta a precizat ca fiul a fost acum retinut de militarii turci de la granita cu Siria.

"Fiul lui Bayoudh a calatorit cu prietena lui -care ii era colega la facultatea de medicina - acum cateva luni, ceea ce a dus la cateva incercari ale tatalui de a-l convinge sa se intoarca", a declarat sursa din domeniul securitatii.

Tunisia a devenit un model de reforma democratica in lumea araba dupa revolta din 2011 impotriva autocratului Zine El Abidine Ben Ali.

Dar este si una din cele mai mari surse de luptatori straini pentru grupurile islamiste din Irak si Siria.

Oficiali guvernamentali estimeaza ca peste 3.500 de tunisieni au plecat pentru a lupta in cadrul SI sau altor grupari, unii in pozitii de comanda. Multi sunt recrutati din zone sarace ale natiunii nord-africane, dar altii sunt profesionisti si gradati recrutati online de jihadisti.