Cel mai mare diamant brut ce a fost gasit in ultimul secol, Lesedi la Rona, nu a fost vandut la licitatia Sotheby’s de miercuri, dar directorul executiv al Lucara Diamond Corp, compania ce a descoperit piatra pretioasa, a spus ca exista interest de la cumparatori de pe piata diamantelor, transmite Reuters.

Lesedi la Rona, al doilea cel mai mare diamant din lumeFoto: Captura YouTube

Ofertele pentru piatra de 1.109 carate, de marimea unei mingi de tenis, s-au oprit la 61 mil. dolari, sub pretul rezervat.

Sotheby’s estimase ca diamantul gasit in noiembrie anul trecut in mina botswaneza detinuta de Lucara se va vinde cu peste 70 mil. dolari.

“In mod cert este cerere pentru piatra pretioasa. Exista doar cerere de la persoanele carora le-am vinde-o in mod normal”, a spus William, Lamb, seful Lucara.

Actiunile companiei cu baza in Vancouver au cazut cu 14,5% pe bursa din Totonto dupa esuarea licitatiei.

Licitatia publica este neobisnuita in cazul diamantelor mari, rare, care sunt oferite de obicei unui mic grup de comercianti sofisticati de diamante.

Lucara a ales totusi aceasta solutie, spune Lamb, pentru ca a vrut sa aiba “acces la cat mai multe persoane cu averi foarte mari cu putinta, acele persoane care au cumparat lucruri foarte scumpe in trecut”.

Lucara nu s-a hotarat ce o sa faca in continuare, dar ia in calcul sa il imprumute muzeelor pentru a-i mari popularitatea.

"Nu suntem obligati sa-l vindem deoarece… avem un bilant contabil exceptional de puternic. Avem 150-160 milioane de dolari fonduri disponibile, nu avem datorii", a declarat Lucara.