Serviciile de informatii britanice si americane isi vor pastra relatia stransa in ciuda Brexitului, a asigurat miercuri directorul CIA John Brennan, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Votul electoratului britanic pentru iesirea din UE a pus sub semnul intrebarii viitorul "relatiei speciale" intre Washington si Londra, in timp ce Marea Britanie in afara UE ar fi un partener mult mai putin atractiv pentru Statele Unite, potrivit multor experti.

Dar in materie de spionaj, parteneriatul strans dintre cele doua tari, ce dateaza din Al Doilea Razboi Mondial, "nu va fi afectat in lunile si anii urmatori", a declarat Brennan intr-o conferinta la Washington.

"Aceste legaturi sunt si vor fi intotdeauna esentiale pentru securitatea noastra colectiva" si vor continua "sa se intareasca" in anii urmatori, a spus el.

Seful CIA a estimat de asemenea ca votul alegatorilor britanici este "probabil cea mai mare provocare" cu care se confrunta Uniunea Europeana.

"Brexitul impinge Europa intr-o perioada de introspectie care va afecta practic tot ceea ce este Uniunea Europeana", a declarat Brennan.

Euroscepticii din Danemarca, Franta, Italia sau Olanda "vor cere propriile referendumuri" asupra mai multor subiecte si "cu siguranta, aceasta va face procesul decizional european... mai dur", a insistat el.

"Discutiile privind modalitatile de iesire a Regatului Unit vor domina agenda in urmatoarele luni", a mai subliniat el.