Irakul a incheiat miercuri un acord cu SUA privind un imprumut de 2,7 miliarde de dolari (2,4 miliarde de euro) pentru a finanta achizitionarea de munitie si intretinerea avioanelor si a tancurilor in cadrul luptei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), relateaza AFP, citata de Agerpres.

Ambasada SUA a precizat intr-un comunicat ca declaratia de intentie a fost semnata de ambasadorul Stuart Jones si de ministrul irakian de finante Hoshyar Zebari.

Aceasta linie de credit va ajuta Irakul pentru achizitionarea de munitie si pentru mentenanta avioanelor sale F-16 si a tancurilor M1A1 (Abrams), a precizat Jones.

Acordul ofera Bagdadului un termen de opt ani si jumatate pentru a returna aceste fonduri militare.

Conform comunicatului, acest acord se integreaza eforturilor desfasurate de Washington pentru a garanta ca dificultatile economice intampinate de catre Bagdad nu afecteaza lupta impotriva SI.

Bugetul Irakului, a carui economie este in mare parte dependenta de veniturile din petrol, a avut de suferit de pe urma caderii pretului la titei si a costurilor militare determinate de lupta impotriva SI.

SUA, care au ocupat Irakul timp de opt ani dupa caderea lui Saddam Hussein in 2003, se afla din 2014 in fruntea unei coalitii internationale antijihadiste. Aceasta coalitie furnizeaza Bagdadului un ajutor constand in raiduri aeriene, consiliere si antrenament pentru fortele de securitate.

SI a desfasurat in 2014 o ofensiva rapida in Irak, unde a ocupat mari parti de teritoriu. Sprijinite puternic de coalitia internationala, fortele irakiene au reusit sa elibereze unele zone, insa gruparea extremista, care comite numeroase abuzuri, controleaza inca Mosul, al doilea oras al tarii, situat in nord.