Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan au discutat miercuri telefonic pentru prima oara de la inceputul crizei diplomatice dintre cele doi fosti aliati, in noiembrie, si au convenit sa se intalneasca, a anuntat miercuri presedintia turca, citata de AFP.

Vladimir PutinFoto: Captura Youtube.com

Tot miercuri, Putin a ordonat ridicarea sanctiunilor impuse Turciei in domeniul turistic si a cerut inceperea procesului de "normalizare" a relatiilor comerciale cu Ankara.

"Presedintele a discutat la telefon, miercuri, cu presedintele rus Vladimir Putin", a precizat presedintia turca, intr-un comunicat, in care a precizat ca cei doi lideri au subliniat "importanta normalizarii relatiilor diplomatice intre Turcia si Rusia".

"Reafirmand angajamentul lor de relansare a relatiilor bilaterale (...), cei doi lideri au cazut de acord sa ramana in contact si sa se intalneasca", la o data ce nu a fost inca fixata", potrivit sursei citate.

Kremlinul a confirmat aceasta convorbire telefonica, calificata drept "foarte productiva si foarte pozitiva" de Ankara.

Chiar inainte de a-l suna pe omologul sau turc, Vladimir Putin si-a exprimat condoleantele fata de poporul turc dupa triplul atentat sinucigas din Istanbul, soldat cu cel putin 41 de morti si 239 de raniti, printre care un rus, marti seara, pe aeroportul international Ataturk, a afirmat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Suntem dezolati si ne exprimam compasiunea pentru victimele acestui act terorist", a declarat Putin, citat de televiziunea rusa.

Este vorba de primul contact direct intre Putin si Erdogan de la criza diplomatica declansata in noiembrie de moartea unui pilot rus, al carui avion bombardier de catre aviatia turca in apropierea granitei cu Siria.

Luni, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a cerut scuze intr-un mesaj transmis lui Vladimir Putin.

In 24 noiembrie 2015, un bombardier rusesc Su-24 a fost doborat de aviatia turca in apropierea granitei siriene, provocand moartea pilotului, ucis in timp ce cobora cu parasuta, dupa ce s-a catapultat.

Turcia a sustinut ca avionul rusesc i-a violat spatiul aerian, ceea ce Moscova a negat. Ca riposta, Rusia a adoptat masuri de retorsiune, in special economice, fata de Turcia.