Seul, Tokyo si Washington au participat marti la exercitii militare trilaterale fara precedent care vizeaza contracararea amenintarii tirurilor de racheta dinspre Coreea de Nord, care a calificat aceste manevre desfasurate in largul Insulelor Hawaii drept "o provocare militara", scrie AFP.

Distrugator american dotat cu sistemul AEGIS lanseaza un interceptor SM-3Foto: defense.gov

Acestea se desfasoara la mai putin de o saptamana dupa ce Phenianul a testat cu succes o racheta cu raza medie care ar putea, potrivit Coreei de Nord, sa loveasca bazele militare americane din Pacific.

Exercitiul trilateral o constat, in special, din simularea urmaririi unui tir balistic pentru a testa sistemele antiracheta Aegis folosite de Statele Unite si de catre aliatii sai asiatici.

"Nicio racheta nu a fost lansata, insa toti participantii si-au putut consolida interoperabilitatea, canalele de comunicatii, colectarea de date", a aratat, intr-un comunicat de presa, comandamentul american din Pacific.

Exercitiul este important si datorita participarii comune a Japonia si Coreei de Sud, doi vecini a caror disputa diplomatica de durata a subminat eforturile SUA de a prezenta un front unit impotriva Phenianului.