Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat marti iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, in favoarea careia britanicii au votat saptamana trecuta, ar putea sa nu aiba loc niciodata, adaugand ca Londra nu se grabeste sa plece, transmite AFP, citat de Agerpres.

Foto:

Exprimandu-se la o zi dupa o intrevedere cu premierul britanic, David Cameron, John Kerry a spus ca seful guvernului se simte "incapabil" sa negocieze o plecare pe care nu o doreste.

"Este un divort foarte complicat", a subliniat seful diplomatiei Statelor Unite la reuniunea anuala privind serviciile de informatii si securitatea Aspen Ideas Festival, in Colorado (vest).

John Kerry, care a fost primit luni la resedinta oficiala a premierului britanic, Downing Street la Londra, a precizat ca David Cameron nu doreste sa activeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce ar declansa o numaratoare inversa de doi ani pentru transpunerea in practica a Brexitului.

Londra, a dezvaluit John Kerry, nu vrea sa riste sa se gaseasca fara acord de cooperare cu uniunea Europeana la expirarea acestui termen.

David Cameron "se simte incapabil (...) sa inceapa sa negocieze un lucru in care nu crede si despre care nu are nicio idee cum o sa mearga", a continuat oficialul american.

Intrebat in legatura cu eventualitatea ca decizia de a parasi UE sa fie in cele din urma rasturnata, John Kerry a precizat: "Cred ca exista o serie de mijloace".

"In calitatea de secretar de stat, nu vreau sa le expun astazi. Cred ca ar fi o greseala. Dar sunt mijloace" pentru a face asta, a spus el.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus marti ca intelege ca premierul britanic are nevoie de timp pentru a demara divortul de UE, dar a atras atentia ca "nu avem la dispozitie luni de zile pentru a medita".