David Cameron se intalneste marti cu liderii Uniunii Europene, pentru prima din 23 iunie cand Marea Britanie a votat sa paraseasca Uniunea, scrie BBCNews online. Prim-ministrul britanic va discuta implicatiile votului si calea de urmat la summitul UE care incepe marti la Bruxelles.

Liderii german, francez si italian au declarat, luni, ca nu ar putea exista, in acest stadiu, discutii "formale sau informale" privind o iesire a britanicilor din blocul comunitar.

Intre timp, ministrul britanic al Finantelor George Osborne a exclus ca il va inlocui in functia de premier pe David Cameron. El a spus intr-un interviu pentru Times ca "nu imi sta in fire sa fac lucrurile cu jumatate de masura, si am luptat in campania pentru referendum, cu tot ce am putut. Am crezut in aceasta cauza si a luptat din greu pentru ea", a spus Osborne.

"Deci, este clar ca in timp ce eu accept complet rezultatul, nu sunt persoana care sa dea unitatea de care partidul meu are nevoie in acest moment", a explicat oficialul britanic.

Si secretarul pentru probleme de Sanatate, Jeremy Hunt, a declarat ca Marea Britanie trebuie sa ramana in cadrul pietei unice a UE.

La Bruxelles, incepe marti primul summit european dupa decizia Marii Britanii de a parasi UE unde liderii europeni vor discuta despre consecintele votului pentru Brexit.

Intre timp, tot marti, parlamentarii laburisti vor lua in discutie o motiune de neincredere in liderul lor Jeremy Corbyn, pe care-l considera unul dintre responsabilii esecului suferit de tabara care a sustinut ramanerea Regatului Unit in Uniunea Europeana la referendumul din 23 iunie. Iar premierul scotian Nicola Sturgeon se va adresa Parlamentului cu un mesaj privind implicatiile Brexitului pentru viitorul Scotiei.

In cadrul unui interviu pentru BBC, Nicola Sturgeon a afirmat ca Parlamentul Scotian are de gand sa blocheze iesirea Marii Britanii din UE, si a adaugat ca se va ajunge chiar si la demersuri pentru obtinerea independentei.

Pe masura ce Europa incearca sa se puna in acord cu decizia Marii Britanii de a parasi, premierul Cameron va participa la un dineu de lucru a liderilor UE, dupa intalnirile cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Domnul Cameron a facut un pas inapoi dupa referendumul de saptamana trecuta. Prim-ministrul a militat pentru ramanerea Marea Britanie in UE, dar a insistat ca rezultatul votului trebuie acceptat.