Cutia neagra care contine inregistratorii parametrilor de zbor ai Airbusului companiei EgyptAir prabusit in Mediterana pe 19 mai a fost "reparata cu succes", a anuntat luni seara comisia egipteana de ancheta, scrie AFP, citata de Agerpres.

Cutia neagra "a fost reparata astazi (luni) cu succes in laboratoarele Biroului francez de ancheta asupra accidentelor", a precizat comisia intr-un comunicat.

"Au fost efectuate teste" dupa reparare pentru a verifica daca "parametrii de zbor sunt bine inregistrati" in cutie, potrivit comisiei egiptene de ancheta care a adaugat ca "repararea celei de-a doua cutii negre va incepe maine" marti.

Cu cateva ore inainte, in Franta, Biroul francez de Anchete si Analize (BEA) informase ca a primit cardurile de memorie a cutiilor negre ale Airbusului egiptean pentru a fi reparate si disponibile sa fie citite.

Airbusul A320 care zbura de la Paris la Cairo s-a prabusit pe 19 mai, la aproximativ 290 de kilometri nord de coasta egipteana, intre insula Creta si Egipt, dupa ce a disparut brusc de pe ecranele radarelor, din motive inca nedeterminate. In aceasta tragedie si-au pierdut viata 66 de persoane, dintre care 40 de egipteni si 15 francezi.

Importante pentru a stabili cauzele catastrofei, cele doua cutii negre ale avionului au fost recuperate in final la jumatatea lunii iunie. Cardurile lor de memorie erau insa deteriorate si au fost trimise in Franta pentru a fi reparate.

Ipoteza atentatului, avansata initial de Egipt, a cedat teren in favoarea celei a defectiunii tehnice: alerte automate au fost emise de aparat cu doua minute inainte de prabusire, semnaland fum in cabina, intr-o toaleta si sub cabina pilotilor, precum si o defectiune a computerului care gestioneaza comenzile.