Statele Unite si-au reafirmat luni dorinta de a finaliza pana la sfarsitul anului negocierile cu Uniunea Europeana (UE) asupra Acordului de Parteneriat Transatlantic de Comert si Investitii (TTIP), in pofida Brexitului si a opozitiei crescande a Frantei, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Obiectivul nostru ramane de a lucra in continuare cu UE pentru incheierea unui acord ambitios, complet si de foarte inalta calitate in acest an", a declarat reprezentantul special american pentru comert exterior (USTR), Michael Froman.

Oficialul a recunoscut totodata necesitatea "de a evalua" impactul iesirii Marii Britanii din UE asupra acestor controversate negocieri comerciale, lansate in 2013 si urmarind crearea unei vaste zone de liber-schimb de o parte si de alta a Oceanului Atlantic.

"Ratiunea economica si politica de a fi a TTIP ramane puternica", a subliniat Michael Froman, care conduce negocierile de partea americana.

Votul britanic de joi in favoarea Brexitului pare totusi sa fi intarit scepticismul in legatura cu acest tratat, deja pus sub acuzare ca este negociat in secret si ca promoveaza o dereglementare pe scara larga.

Duminica, la trei zile dupa referendumul asupra Brexitului, premierul francez, Manuel Valls, a afirmat ca acest acord "nu merge in directia buna" si nu va putea fi incheiat.

Fara sa se refere direct la declaratiile Frantei, Michael Froman a recunoscut dificultatea pentru guvernele europene de a duce la bun sfarsit aceste negocieri.

"Europenii au multa bataie de cap - votul asupra Brexitului, criza migrantilor, ascensiunea scepticismului fata de Bruxelles si alte probleme dificile", a enumerat oficialul american in cursul unei conferinte de presa la Washington.

"Ne exprimam simpatia si speranta ca vor sti sa reuneasca atentia si vointa politica necesare pentru a se ajunge la incheierea" unui acord, a adaugat el.