Un important parlamentar din Finlanda, Sampo Terho, din partidul Adevaratii Finlandezi, aflat in coalitia de guvernare, a afirmat luni ca tara nordica ar trebui sa ia in considerare organizarea unui referendum pentru iesirea Finlandei din Uniunea Europeana (Fixit) dupa urmatoarele alegeri care vor avea loc peste trei ani, relateaza agentia Reuters.

''Daca Finlanda ar vrea sa actioneze in aceasta chestiune, atunci ar trebui sa urmam aceeasi cale ca Marea Britanie'', a declarat Sampo Terho, liderul eurosceptic al grupului parlamentar al partidului, conform Agerpres.

Terho a refuzat sa spuna daca partidul Adevaratii Finlandezi va propune un vot pentru Fixit dupa ce britanicii au optat saptamana trecuta pentru Brexit (iesirea Marii Britanii din UE), dar ca aceasta ar trebui sa fie una dintre principalele chestiuni la alegerile din 2019.

''Daca poporul sustine aceasta, atunci am avea un vot daca sa ramanem sau sa iesim'' din UE, a spus parlamentarul finlandez.

Guvernul finlandez, format din trei formatiuni politice, din care fac parte, de asemenea, Partidul de Centru si Partidul Coalitiei Nationale (pro-Europa), ramane atasat apartenentei Finlandei la Uniunea Europeana si la zona euro.

Premierul Juha Sipila nu a comentat direct declaratiile lui Terho, dar a afirmat ca guvernul nu a discutat despre aceasta chestiune. ''Acest guvern nu propune un referendum privind iesirea tarii din Uniunea Europeana'', a declarat Sipila reporterilor la parlament.