Cancelarul german Angela Merkel a afirmat luni ca intelege ca guvernul britanic are nevoie de timp pentru a formaliza cererea de iesire din Uniunea Europeana, in conditiile in care voci puternic din Europa care cer un divort accelerat se multiplica, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

"Inainte de toate, nu ne putem permite o perioada lunga de incertitudine (...) dar inteleg faptul ca Marea Britanie are nevoie de un anumit timp pentru a analiza lucrurile", a spus ea, in fata presei, inainte de o intalnire cu omologul sau ucrainean, Volodymyr Groisman.

Premierul britanic David Cameron a anuntat ca va lasa realizarea cererii de iesire formala din UE in sarcina succesorului sau, care ar urma sa preia functia in octombrie, ceea ce a starnit furia unor inalti responsabili europeni care voiau ca plecarea sa se concretizeze cat mai curand posibil.

Merkel a subliniat insa ca negocierile privind viitoarea relatie dintre Londra si UE nu vor putea incepe decat dupa depunerea cererii formale de iesire din Uniune.

"Trebuie sa privim ordinea (in care se vor petrece lucrurile). Cererea trebuie sa vina din partea guvernului britanic si nu trebuie sa existe nici frane nici accelerare", a spus ea.

Apelul lui Merkel la rabdare contrazice pozitia ministrului Afacerilor Externe, social-democratul Frank-Walter Steinmeier care, impreuna cu cinci omologi din tarile fondatoare ale UE, ceruse Londrei sa formalizeze Brexitul "cat mai curand posibil".

Angela Merkel contrazice si pozitia Comisiei Europene si a Parlamentului European, partizanii unei solutii rapide.