Liderul taberei Brexit, Boris Johnson, a adoptat un ton neobisnuit de conciliant cu adversarii sai, afirmand ca Marea Britanie face "parte din Europa" iar cooperarea cu vecinii sai continentali se va "intensifica", scrie AFP.

Boris JohnsonFoto: AGERPRES

Intr-un editorial publicat duminica in cotidianul conservator The Daily Telegraph, fostul primar al Londrei reafirma, asa cum a facut-o si vineri, ca iesirea din UE se va face "fara precipitare".

"Nu voi sublinia niciodata indeajuns ca Marea Britanie face parte din Europa si va face intotdeauna parte. Va exista intotdeauna o cooperare europeana intensa si care se va intensifica in numeroase domenii: arte, stiinte, universitati, protectia mediului", a scris cel care se numara printre favoritii pentru functia de premier.

Johnson a cerut de asemenea partizanilor Brexit sa "construiasca poduri" cu cei care au votat pentru ramanerea in UE si care au pierdut la limita: "Avem o majoritate mica si va trebui sa facem totul pentru a-i asigura pe cei care vor sa ramana. Trebuie sa mergem spre ei, sa vindecam ranile, sa construim poduri, pentru ca unii resimt deceptie, un sentiment de pierdere, de confuzie".

Acesta a recunoscut ca a fost o campanie "foarte dura, care a creat diviziuni in interiorul familiilor, intre prieteni si colegi - uneori de o maniera total prieteneasca si uneori, din pacate, mult mai putin".

"Singura schimbare - si ea va veni fara precipitare - este ca Marea Britanie va iesi din sistemul de legislatie incredibil si opac al UE", sustine el.

"Drepturile cetatenilor care traiesc in aceasta tara vor fi deplin respectate si la fel va fi si pentru acei britanici care traiesc in UE", promite Johnson. "Britanicii vor putea intotdeauna sa mearga sa munceasca in UE, sa traiasca acolo, sa calatoreasca, sa studieze, sa cumpere case si sa locuiasca acolo".

Ca raspuns la premierul scotian Nicole Sturgeon, care considera "foarte probabil" un referendum de independenta a Scotiei, care a sustinut majoritar ramanerea in UE, Boris Johnson afirma: "Am avut deja un referendum pentru independenta in 2014 si nu vad o mare dorinta sa existe un altul curand. Mai bine ar fi sa fim impreuna pentru a stabili o relatie mai buna cu UE, bazata pe liber schimb si parteneriat".