Premierul spaniol in exercitiu Mariano Rajoy a declarat, duminica seara, ca formatiunea sa de centru-dreapta, Partidul Popular, a castigat alegerile parlamentare si reclama dreptul de a guverna, anunta Agerpres. Partidul Popular, aflat la putere din 2011, s-a clasat pe primul loc cu 137 de locuri in Parlament (33% din sufragii), departe insa de cele 176 necesare pentru o majoritate absoluta.

Mariano RajoyFoto: Agerpres/AP

"Da, este adevarat, am castigat", a declarat Mariano Rajoy in fata unei multimi ce jubila, adunata la sediul din Madrid al formatiunii politice fluturand steaguri albastre azur ale partidului.

Alegerile de duminica au fost organizate dupa 6 luni de blocaj politic. La precedentele alegeri, niciun partid nu a obtinut majoritatea absoluta pentru a putea guverna singur si nu s-a reusit constituirea unei majoritati prin aliante intre formatiuni. Partidul premierului Mariano Rajoy a obtinut 13 locuri in plus in Parlament fata de scrutinul precedent.

Stanga radicala, adunata in cadrul coalitiei Unidos Podemos, s-a clasat pe pe locul al treilea, cu 71 de locuri din 350 in Parlament, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 90% din voturi. Initial, un sondaj realizat duminica seara dadea stanga radicala Podemos pe locul al doilea.

Pe locul al doilea s-a plasat Partidul socialist (PSOE), cu 90 de locuri si circa 23,65% din voturi.