Unificarea in viitor a Irlandei ar fi in interesul suprem al cetatenilor ei, insa organizarea unui referendum in timp ce guvernul britanic isi negociaza iesirea din Uniunea Europeana ar cauza doar divizare, a declarat sambata ministrul irlandez de externe, Charlie Flanagan, potrivit Reuters.

Irlanda Foto: Captura Google Maps

Vicepremierul guvernului din Irlanda de Nord, Martin McGuinness, a cerut vineri organizarea unui referendum pentru unificarea Irlandei cu provincia condusa de britanici din nordul insulei, dupa votul pro-Brexit de joi. Insa solicitarea sa a fost respinsa categoric atat de premierul pro-britanic al Irlandei de Nord, Arlene Foster, cat si de premierul Irlandei, Enda Kenny.

Posibilitatea unei asemenea consultari este prevazuta in acordurile de pace din 1998 care au pus capat la decenii de lupte armate intre republicani si unionisti. Cu conditia sa beneficieze de un larg sprijin in randul opiniei publice. "Ceea ce nu este cazul", a subliniat Arlene Foster, in timp ce premierul irlandez Enda Kenny a afirmat ca "exista chestiuni mult mai urgente in viitorul apropiat".

"Impartasesc opinia ca, la un moment dat in viitor, unificarea ar fi in interesul suprem al oamenilor, dar numai cand exista un consimtamant majoritar in randul celor din Irlanda de Nord", a declarat sambata ministrul irlandez de externe, Charlie Flanagan, pentru postul national RTE.

"Avem acum o situatie in urma referendumului, in care Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana. Orice alt nou referendum in Irlanda de Nord ar cauza un grad si mai mare de divizare decat avem acum si este prin urmare, in opinia mea, destul de inutil", a explicat el.

Sondajele de opinie au indicat in mod constant un interes scazut din partea alegatorilor de pe ambele parti ale frontierei pentru unificare. Un sondaj realizat de BBC/RTE in noiembrie anul trecut arata ca doar 30% dintre alegatorii din Irlanda de Nord si-ar dori sa vada in cursul vietii lor o Irlanda unita.