Un parlamentar britanic a dezvaluit capetitiace solicita un al doilea referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE este investigata in privinta adaugarii unor semnaturi frauduloase, scrie Huffingtonpost.co.uk.

Petitia pentru un nou referendum, investigata de parlamentFoto: Captura petition.parliament.uk

Dupa ce s-a aflat capetitia, ce adunase duminica dupa-amiaza peste 3 milioane de semnaturi, a fost de fapt demarata de un membru al taberei pro-Brexit, au aparut informatii ca zeci de mii de semnaturi sunt potential false.

Datele de pe siteul parlamentar pentru petitii arata ca peste 39.000 dintre cei care si-au adaugat numele ar proveni din Vatican, orasul-stat cu o populatie de 800 de persoane.

De asemenea, potrivit siteului, 23.000 de semnaturi ar proveni din Coreea de Nord, un stat izolat si cu internetul cenzurat.

Helen Jones, presedinta Comitetului pentru petitii, a spus ca autoritatile parlamentare investigheaza potentialele semnaturi frauduloase.

Ea a declarat ca cele descoperite ca fiind false vor fi sterse iar cei care fac asa ceva "submineaza cauza pe care pretind ca o sprijina”.

The Guardian subliniaza ca petitia ar trebui semnata doar de britanici, insa se cere pe siteul ei doar sa se bifeze ca semnatarul are cetatenia britanica si sa se furnizeze un cod postal.

Potrivit publicatiei citate, mai multe persoane din toata lumea au scris pe Twitter ca au semnat desi nu aveau dreptul. Si un cititor HotNews, "dumitrica" spune in sectiunea de comentarii a unuiarticolpe aceasta tema ca a semnat cu date false si a primit pe mail "certificarea celei de a 2,834,637 semnături."

Interesant este faptul ca petitia a fost initiata de un sustinator al taberei Leave, care spune ca a facut acest lucru cu o luna in urma, cand se parea ca la referendum se va vota pro-UE si ca initiativa sa „prematura” a fost deturnata.