Cancelarul german Angela Merkel a cerut sambata "negocieri lucide", fara graba, cu "partenerul apropiat" Marea Britanie asupra iesirii din Uniunea Europeana, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Anterior in cursul zilei de sambata, ministrii de externe ai celor sase membri fondatori ai UE declarasera ca Marea Britanie ar trebui sa paraseasca Uniunea cat mai curand posibil dupa ce britanicii au votat joi pentru a iesi din blocul de 28 de membri.

Cu toate acestea, Merkel a adoptat un ton mai conciliant.

"Negocierile ar trebui sa aiba loc intr-un climat bun, profesional", a declarat Merkel dupa o reuniune a partidului ei conservator la Hermannswerder, in apropiere de orasul Potsdam, la vest de Berlin.

"Marea Britanie va ramane un partener apropiat, cu care suntem legati din punct de vedere economic", a spus ea, adaugand ca nu exista nicio graba ca Marea Britanie sa invoce articolul 50 din Tratatul UE - primul pas pe care trebuie sa-l ia pentru a pune in miscare procesul de iesire, mai noteaza Reuters.

"Este adevarat ca nu ar trebui sa dureze o vesnicie, dar eu nu m-as lupta acum pentru un interval de timp scurt", a mai declarat Merkel, in contrast cu un apel mai urgent lansat de ministrii de externe ai Germaniei, Frantei, Italiei, Olandei, Belgiei si Luxemburgului, care s-au intalnit in nordul capitalei Germaniei.

Ei au insistat ca Marea Britanie sa declanseze procesul pentru iesirea din bloc dupa ce britanicii au votat cu 52%, contra 48%, pentru a iesi din UE, la care a aderat in urma cu peste 40 de ani.