Scotia ar putea organiza referendum pentru independenta fata de Marea Britanie inainte de iesirea acestei tari din Uniunea Europeana, actuala regiune britanica sperand ca se va putea mentine astfel in Blocul comunitar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Membrii Guvernului scotian se reunesc sambata, intr-o sedinta de urgenta, pentru a stabili viitorul pas in sensul organizarii unui referendum pentru obtinerea independentei fata de Marea Britanie, informeaza Reuters, citata de Mediafax.

Scotia, care are cinci milioane de locuitori, spera ca va putea ramane membra UE daca se va desprinde de Marea Britanie inainte ca aceasta tara sa paraseasca Blocul comunitar.

Locuitorii Scotiei au votat intr-un raport de 62 la 38% in favoarea ramanerii Marii Britanii in UE, dar majoritatea cetatenilor britanici au stabilit iesirea din comunitatea europeana.

Unii politicieni europeni au declarat ca Scotia trebuie admisa rapid in Uniunea Europeana. "Europa este deschisa spre admiterea de noi state membre. Acest lucru este absolut clar", a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Scotia intentioneaza sa organizeze un nou referendum privind independenta fata de Marea Britanie, afirma seful Guvernului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon.

"Devine evident ca optiunea unui nou referendum proindependenta trebuie sa existe si este luata in discutie", a spus Sturgeon dupa ce Marea Britanie a decis iesirea din UE. "In acest context, Scotia se confrunta cu perspectiva de a fi scoasa din UE impotriva vointei cetatenilor. Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere democratic", a precizat Sturgeon. "Cred ca un referendum proindependenta este foarte probabil", a adaugat Sturgeon.

Alegatorii scotieni au respins intr-un raport de 55 la 45% independenta fata de Marea Britanie in referendumul din anul 2014, dar, intre timp, formatiunea proindependenta a lui Sturgeon - Partidul National Scotian (SNP) - a devenit mai populara.