Expertii din City-ul londonez (district financiar) au estimat vineri o scadere a dobanzii de referinta in Marea Britanie, aflata in prezent la minimul istoric de 0,5 %, precum si o crestere a inflatiei, ca urmare a Brexitului, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Intr-un comunicat, analistul bancii americane de investitii JP Morgan, Malcolm Carr, a semnalat ca banca se asteapta la o scadere a dobanzii pana la finele lui august, in masura in care cresterea economica va avea de suferit.

Totusi, expertul a recunoscut ca situatia "nu este clara", deoarece, in acelasi timp cu o franare a cresterii economice si o crestere a somajului, deprecierea lirei poate impulsiona inflatia, ceea ce va necesita, ca masura compensatorie, o majorare a dobanzilor.

"In orice caz, ne asteptam ca Banca Angliei sa fie foarte activa, in primul rand dand asigurari in legatura cu stabilitatea preturilor si a sistemului financiar, si, apoi, anuntand o majorare cantitativa", a precizat el.

Economistul UBS, David Tinsley, a estimat ca Banca Angliei va reduce dobanda pana la zero "nu mai tarziu de februarie 2017", cand preconizeaza ca economia "'va cadea precipitat".

El a afirmat ca "pentru Marea Britanie consecintele cele mai rapide sunt o crestere semnificativa a incertitudinilor economice, deoarece nu este clar viitorul relatiilor comerciale cu UE".

O serie de firme de consultanta au redus previziunile de crestere pentru Marea Britanie.

IHS Global Insight si Capital Economics au estimat vineri ca PIB-ul va creste cu 1,5 % in 2016, in loc de 2 % previziunile anterioare.

Pe de alta parte, Consortiul britanic de comert cu amanuntul a incercat sa-i linisteasca pe consumatori, precizand ca "nimic nu se va schimba peste noapte" si ca va fi nevoie de "un timp" pentru a se face simtit efectul deprecierii lirei in scumpirea importurilor si, eventual, a bunurilor de consum.

Numaratoarea finala a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie a confirmat ca majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv iesirea tarii lor din Uniunea Europeana.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numarul votantilor care s-au pronuntat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana se ridica la 17.410.742 milioane.