Britanicii par sa se indrepte spre ramanerea in Uniunea Europeana, a recunoscut joi seara una dintre figurile marcante ale campaniei pentru Brexit in momentul in care numararea voturilor incepea la finalul unui referendum crucial pentru viitorul Marii Britanii si al Uniunii Europene, comenteaza AFP si Agerpres.

"Se pare ca mentinerea in UE ar fi in avantaj" dupa acest referendum cu riscuri majore, a declarat la scurt timp dupa inceperea numararii Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic UKIP, la postul de televiziune Sky News.

Dupa o campanie "extraordinara", rata participarii la vot a fost "exceptional de ridicata", a adaugat Nigel Farage.

"Este prea devreme pentru a sti, dar instinctul imi spune ca 'Remain' (a ramane) a castigat", a subliniat secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Theresa Villiers, de asemenea din tabara pro-Brexit.

Un sondaj YouGov publicat la inchiderea sectiilor de votare a indicat faptul ca 52% dintre respondenti au declarat ca au votat in favoarea ramanerii Marii Britanii in UE, iar 48% au votat pentru Brexit. O sursa din campania oficiala Vote Leave a dat insa asigurari ca rezultatul este "prea strans pentru a se pronunta".

"Rezultatul este strans si este prea devreme pentru a da un verdict. Acest sondaj sugereaza insa ca o victorie a 'Remain' este finalul cel mai probabil", a comentat Joe Twyman, seful cercetarii politice si sociale pentru Europa al institutului Yougov, pentru Sky News.

Rezultatul oficial al acestui referendum cu mize enorme pentru viitorul Marii Britanii si al restului Europei urmeaza sa fie anuntat la primele ore ale diminetii de vineri (ora locala).

Un alt sondaj publicat joi in plin vot de institutul Ipsos-Mori a linistit partial pietele financiare dand invingatoare tabara 'Remain' cu 52%.

Dupa difuzarea acestor sondaje, lira sterlina a trecut de 1,50 dolari americani, cel mai mare cotatie din ultimele sase luni.

Un alt semn al increderii investitorilor impotriva unui Brexit, Wall Street a terminat joi in crestere neta, asemenea Bursei de la Londra si celorlalte piete bursiere europene.

Casele de pariuri mizeaza toate pe 'Remain' ale carui sanse erau apreciate joi seara la peste 90% de mai multe societati de pariuri.

La finalul unei campanii agitate, axata pe imigratie si economie, alegatorii s-au grabit joi sa isi depuna buletinul de vot, in ciuda vremii nefavorabile, mai ales la Londra.

In birourile de vot, alegatorii au avut pareri impartite.

In Scotia eurofila, unii votanti au tras atentia ca Brexitul ar putea justifica organizarea unui nou referendum pentru independenta, dupa cel din septembrie 2014.

Premierul britanic, David Cameron, care si-a pus in joc credibilitatea conducand campania pentru ramanerea in UE, a votat la Londra fara sa faca declaratii. Mai tarziu, i-a indemnat pe compatriotii sai sa opteze pentru ramanere, angajament, in opinia sa, al unui "viitor mai bun".

Referendumul a expus profundele diviziuni din randul conservatorilor si al guvernului, mai multi membri ai acestuia facand campanie pentru iesirea din blocul Celor 28.